In the News 2016

Čini se da je Trump svojim izjavama o pobačaju pokrenuo srednjovjekovni lov na vještice. Evo odakle je sve krenulo

Čini se da je Trump svojim izjavama o pobačaju pokrenuo srednjovjekovni lov na vještice. Evo odakle je sve krenulo

Donald Trump, kontroverzni biznismen koji se natječe na predizborima Republikanske stranke koji bi trebali iznjedriti njihova kandidata za predsjednika SAD-a, ponovno je izazvao negodovanje javnosti, ovaj put svojim komentarom kako bi pobačaj trebalo zabraniti i kazniti žene koje ga učine. Podsjetimo, pobačaj je u SAD-u legalan od 1973. godine.

“Mora postojati neki oblik kazne za žene koje pobace, ne znam koji, ali mora”, izjavio je Trump. No, na pitanje trebaju li i muškarci biti kažnjeni ako im supruge ili partnerice pobace, kazao je da za time nema potrebe.

Jedine iznimke – silovanje, incest, opasnost po zdravlje

Nagalasio je da su jedine iznimke u kojima bi, po njemu, žena smjela obaviti pobačaj bile nakon silovanja, incesta ili ako je zdravlje žene ugroženo. Koliko god smo već gotovo pa navikli od Trumpa čuti svakakve izjave, ranije o pobačaju nije imao takvo rigidno stajalište. Dapače, isticao je da je odluka o tomu osobno pravo svake žene.

Ovaj je Trumpov salto za Independent prokomentirao Jon O’Brien, predsjednik organizacije Catholics for Choice. CFC je osnovan 1973. godine, kao udruženje katolika koji vjeruju da katolička tradicija treba podržati moralno i zakonsko pravo žena da slijede svoju savjest po pitanjima seksualnosti i reproduktivnog zdravlja.

Donald Trump već se od samih početaka svoje kandidature hvalio kako je on čovjek koji razmišlja izvan uskih granica Republikanske stranke, istaknuo je O’Brien. No, kad je riječ o pravu žena na prekid trudnoće strogo se drži uvjerenja koja zastupaju republikanci.

George Bush ‘Gumica’

Zašto bi poslovni čovjek, koji je ranije isticao kako je pravo svake žene da sama odlučuje o svom tijelu, sada izjavljivao stvari koje prizivaju paralele sa srednjovjekovnim lovom na vještice? Za odgovor na to pitanje, kaže O’Brien, treba se vratiti u rane 1970-e godine. U to je vrijeme, naime, među republikancima bilo mnogo političara koji su podržavali širok spektar reproduktivnih usluga u zdravstvu, uključujući i pobačaj.

Među slavnim pro-choice osobama toga vremena bili su i Gerald i BettyFord, neko vrijeme i Ronald Reagan, a George Bush stariji bio je zbog svoje podrške planiranju obitelji poznat kao ‘Gumica’. Sve se okrenulo dolaskom organizacije Moral Majority, koja je otvorila vrata za konzervativno udruženje Christian Coalition i ortodoksne grupe kao što jeFamily Research Council.

Prije četrdeset godina članovi Moral Majorityja željeli su izgraditi snažnu izbornu bazu koju bi mogli iskoristiti za stjecanje prevlasti u Republikanskoj stranci. No, imali su problem: evangelike više zanima upoznavanje Boga nego da se znoje i muče lobirajući kod glasačkih kutija na ovome svijetu.

Neprijatelji žena koje imaju pravo na izbor

Koristeći jednak politički model koji danas rabe krajnje desne i ortodoksne kršćanske grupacije, iz Moral Majorityja počeli su generirati među vjernicima paniku da se njihova djeca u školama u sklopu seksualnog odgoja podučavaju o perverzijama, a na koncu su, u razradi te taktike, protivljenje pobačaju iskoristili da bi pridobili glasove vjernika.

Preuzimanjem školskih odbora na lokalnim i okružnim razinama njihovi su se političari počeli uspinjati kroz redove Republikanske stranke i na kraju su preuzeli stranačke platforme. Danas iz te stranke poručuju kako žele da utjecaj vlade bude što manji te da vam se ona ne petlja u posao i život, pa je doista ironično da sada miješaju vladu u nešto što je najviša sudska instanca SAD-a potvrdila kao privatnu odluku pojedinca.

Svaki republikanski kandidat zapravo se zavjetovao na neprijateljstvo prema ženama koje imaju pravo na izbor. Donald Trump, iako je neobičan kandidat, po tome se ne razlikuje od bilo kojeg drugog kandidata koji bi istaknule Republikanska stranka, poručio je Jon O’Brien.

This article originally appeared in Croatia’s Telegram.

Catholics for Choice