In the News 2012
DAGSAVISEN

Guddommelig stillhet i syndens by

 

Read this article in English.

Nícholas Souza de Carvalho er fire år gammel, og hadde moren hans fått bestemme selv, hadde han ikke blitt født. Han er som de fleste guttunger på fire år – energisk – og herjer og leker med halvsøsteren sin, Victoria Louise på halvannet år. De bor i Rio de Janeiro, populært kalt syndens by, i dens største favela; Rocinha hvor man regner med at det bor 250.000 mennesker. Moren deres, den 17 år gamle Andressa Souza de Carvalho, hysjer på dem og ler nervøst mens hun forsøker å sette ord på hvordan det var å få barn i en alder av 13 år.

– På den ene siden så er det fint, for når Nícholas blir eldre kan vi finne på ting sammen, dra på fest, og være som søsken. Det er jo ikke så stor aldersforskjell mellom oss. På den andre siden var det slitsomt da han gråt hele tida og lagde oppstyr. Jeg hatet å være mor som 13-åring, men nå er jeg vant til det, sier hun. Faren til Nícholas lovte at han skulle stille opp.

– Eller i hvert fall ikke stikke av, sier Andressa og ler.

Noivinhas

Fordi en del menn er skeptiske til å bruke kondom, skjer det svært ofte at veldig unge jenter blir gravide i favelaene.

En viktig del av ungdomskulturen i favelaene i Rio de Janeiro er «Baile funk», som er fester hvor unge møtes og danser, i norsk målestokk, ganske sensuelt til funkmusikk. Tekstene i denne musikken dreier seg ofte rundt sex, og omhandler ofte yngre jenter som pynter seg og drar på Baile funk. Disse unge jentene kalles noivinhas, er i tidlig tenårene og blir omtalt som seksuelle objekter som er klare til å ha sex. Andressa Souza de Carvalho var en noivinha.

Klasseskille

– Det som skjer i Brasil nå er at vi har fått relativt god økonomi, men vi har fortsatt et lavt utdanningsnivå i gjennomsnitt og det er svært varierende kunnskap om prevensjon. Skolene velger selv om de vil gi seksualundervisning. Hvis du ikke forstår din egen kropp og hva som kan skje hvis du har sex, så sier det seg selv at det er lett å bli gravid, sier Leila Adesse.

Hun har gjennom pro-abortorganisasjonene IPAS og AADS jobbet i flere tiår for å bedre kvinners kunnskap om og rettigheter til prevensjon.

Kunnskap om og tilgang til prevensjon markerer et klasseskille i Brasil som er et av landene med størst forskjell på fattig og rik. Fortsatt finnes jenter som i svært ung alder er mødre til flere enn tre barn, men disse avviker fra trenden i landet som nå opplever en enorm økonomisk vekst. I Brasil har fødselsraten nemlig gått dramatisk ned i løpet av de siste 50 årene, og hver tredje kvinne velger å sterilisere seg, mens man anslår at hver femte kvinne i 40 årene har gjennomgått minst en abort i løpet av livet. Fra seks barn per kvinne på 1960-tallet er fødselsraten nå nede i 1,8 ifølge FNs tall fra 2011. Det er 0,1 barn færre enn norske kvinner får i gjennomsnitt.

Nektet abort

I Brasil er abort ulovlig med mindre graviditeten er resultat av en voldtekt. Allikevel er det mange som går til ulovlige klinikker for å få tatt en abort. Da hun forsto at hun hadde blitt gravid ville Andressa Souza de Carvalho oppsøke en av de mange ulovlige klinikkene i Rio de Janeiro for å ta abort, men da moren hennes fant ut det var svaret blankt nei. Andressa skulle ikke være en av dem som tar abort. Barnefaren, som da var 39 år, lovte å bli hos Andressa og støtte opp. Nå er han 43 år og ute av livet hennes. Han brøt løftet sitt og forsvant allerede da Nicholas ble født, og lot Andressa sitte igjen med eneansvar for sønnen deres. Andressa husker at hun ble lagt inn på sykehus på grunn av komplikasjoner i svangerskapet da hun var åtte måneder på vei.

– Da fortalte legene at jeg kunne få ta en abort fordi barnet var regnet som et resultat av voldtekt på grunn av alderen min, sier hun.

Men moren til Andressa nektet da også. Andressa forteller at abort, det snakker man bare ikke om der hun er fra.

– Mange tar abort, men ingen vil at noen skal vite om det, sier hun.

Desperasjon

Undersøkelsen Pesquisa Nacional de Aborto (PNA), utført på oppdrag av staten, har slått fast at det foretas over en million aborter i Brasil årlig. Det regnes med store mørketall, da man ikke har oversikt over alle de ulovlige abortklinikkene i landet. Konsekvensene av at abort er lite tilgjengelige er fatale. For kvinnene som ønsker abort er desperate. Har de greit med penger, kan de gå til en privat klinikk eller kjøpe abortpillen Cytotek hos doplangere. Både pillene og disse klinikkene er ulovlige, og det dukker ofte opp nyhetssaker i Brasils media når politiet stormer abortklinikker. Da blir kvinnene som står registrert hos disse klinikkene gjerne kontaktet av politiet. En av måtene de kan bli straffet på er å gjøre samfunnstjeneste i barnehjem, for å lære å bli gode mødre. For kvinner med dårlig råd er det verre.

– De forsøker å finne ut måter å sette i gang aborten selv. Noen bruker dop, tobakk, marihuana eller rottegift. Noen drikker disse stoffene, noen stapper dem opp i skjeden. De gjør det på grunn av en sinnssyk desperasjon etter å slippe å være gravide. Dette skjer over alt i Brasil, og de verste historiene hører vi naturlig nok i favelaene, sier Leila Adesse.

En abort ved en ordentlig privatklinikk koster om lag 6.000 kroner og de gjennomfører abort inntil 12. uke. En abort ved en lavprisklinikk koster ned i 1.500 kroner, og de har stort sett ingen grense for hvor sent i svangerskapet de kan gjennomføre aborten, forteller Adesse. Ifølge en undersøkelse International Planned Parenthood Federation gjorde i 2010, dør 5.000 kvinner av usikre aborter i Brasil hvert år. 800.000 kommer på sykehus på grunn av komplikasjoner.

 

Utestengt fra kirken

Man har kunnet lese om flere episoder hvor katolske biskoper i Brasil har vært ute og fordømt bruk av prevensjon, abort og sterilisering. I 2009 kunne Time World melde om at en ni år gammel jente og familien hennes ble utestengt fra kirken av erkebiskopen av Recife, Jose Cardoso Sobrinho. Den lille jenta var blitt gravid fordi stefaren hennes voldtok henne, og hun hadde tatt abort. Om utestengelsen sa erkebiskopen den gang:

– Det er Guds lov. De har tatt et uskyldig liv.

Og fortsatt er de samme holdningene dominerende blant de katolske lederne i Brasil.

– Legalisering av abort vil ikke bringe noe positivt. Tvert imot, det gjør problemet større. Når det er legalisert, vil aborttallene stige. Det er viktig å unngå abort i det hele tatt, da det tar barnets liv og gjør morens liv vanskelig mentalt, sier Lenise Garcia, professor ved Universitetet i Brasilia og medlem av den nasjonale foreningen for biskoper i Brasil.

Visste lite

Victoria Louise, som er Andressa Souza de Carlvalhos barn nummer to, fikk hun med sin nåværende mann som er 35 år og jobber som kjøkkenarbeider.

– Jeg takker Gud for at jeg bare har to barn, sier Andressa Souza de Carvalho. Først etter hun fikk barn nummer to lærte hun om hvilke muligheter hun selv har til å beskytte seg mot svangerskap.

– Alt jeg visste før, var det jeg hadde hørt hjemme og på gata. Og man får mer informasjon på gata enn hjemme, sier hun. Selv har Andressa fire brødre og fire søstre. Moren hennes fikk også fire barn til, men de døde tidlig. Og slekta fortsetter å vokse. Den ene søsteren til Andressa er 16 år og allerede gravid med barn nummer to. Andressa har gått glipp av mye skole fordi hun ble mor, og prøver nå å fullføre ungdomsskolen. Men det er ikke så enkelt.

– Nå er jeg tilbake på skolen, men det er ikke alltid lærerne er der, så jeg går fortsatt glipp av mye. Nå når jeg virkelig vil gå på skole er det vanskelig, men jeg fortsetter å prøve. Jeg ønsker jo å jobbe og ikke fortsette å være hjemme, sier hun. Målet hennes er å fullføre grunnskolen så hun kan få seg en jobb, aller helst i en klesbutikk.

Opprydning

Det skjer mye med favelaene i Rio de Janeiro. Før verdens øyene blir rettet mot byen i form av oppmerksomhet rundt fotball-VM og OL, rydder de opp i alle synlige fattigdomsproblemer. I november 2011 tok statlige militærstyrker kontroll over Rocinha som før dette hadde vært styrt av narkobaroner. Fortsatt skjer det at folk blir skutt på åpen gate, og beboerne har måttet vende seg til å se militærpoliti og elitestyrker med maskingevær utenfor husene sine. I tillegg til den omdiskuterte oppryddingsprosessen har Rocinha nylig fått en familieklinikk, UPA 24, hvor menn og kvinner kan komme og få informasjon om prevensjon og få utført sterilisering. Det er riktignok et fåtall menn som har sterilisert seg ved klinikken så langt. Den nyåpnede klinikken er ren og ryddig og skiller seg ut fra de andre husene i slummen.

Kommer for sent

– De som kommer hit er i alle aldre. Vanligvis er kvinnene allerede gravide og de kommer for å høre om muligheter for sterilisering etter fødselen, forteller Priscila Araújo, ansvarlig for familieplanlegging ved klinikken. Hun mener det handler om kultur dette at mange av kvinnene får mange barn. Det henger igjen fra hvordan unge kvinners mødre har hatt det. Hvis mor har hatt mange barn er det naturlig at hennes datter viderefører dette. Araújo mener også at mangel på undervisning er et stort problem.

– Noen foreldre vil ikke at barna skal lære om sex, fordi de mener de blir stimulert til å ha sex ved å lære om det, sier hun. Etter å ha vært på klinikken og lært om familieplanlegging er det imidlertid mange som velger å begynne med en form for prevensjon, men det later til at kvinnene blir sittende med ansvar for å unngå svangerskap.

– Mange kvinner blir presset av sine seksualpartnere til ikke å bruke kondom, sier Araújo.

Gitt opp kampen

Angela Freitas er medlem av nettverket Articulação de Mulheres Brasileiras (AMB), som er et nettverk med kvinneaktivister og organisasjoner som jobber for kvinners rettigheter i Brasil. Hun har vært aktivist siden 1979, og mener det er forskjell på ideal og realitet i Brasil.

– Realiteten har ingenting med det som skjer i politikken å gjøre. Det som skjer i praksis er at prester gjør kvinner gravide og sender dem av gårde til abortklinikken for å fjerne barnet. Det er hykleri. De handler motsatt av det de sier er rett. Kvinnene også. Bare spør dem: De fleste vil si de er imot abort, men de tar abort allikevel, sier hun. Freitas har gitt opp kampen om rett til selvbestemt abort.

– Jeg ville blitt veldig glad hvis det hadde skjedd en lovendring før jeg dør. Nå er jeg 63 år. Jeg tror ikke det vil skje, sier hun. De religiøse har stor makt i Brasil, mener Freitas. Hun mener de religiøse har politisk-, diplomatisk- og mediemakt.

– De store publikasjonene respekterer dem, sier hun. I tillegg til den katolske kirke, har evangelisk protestantiske menigheter begynt å få godt fotfeste blant de mindre ressurssterke i Brasil.

– De samler mennesker med liten kunnskap og tilgang på informasjon. De har TV-overførte gudstjenester på dagtid, og de har millioner av seere. Hvis en politiker snakker positivt om abort før et valg, har de makt til å ødelegge valget for denne, sier Freitas.

Steriliserer seg

For å slippe å bekymre seg for graviditet er det mange kvinner i Brasil som velger å sterilisere seg allerede i 25 årsalderen, og FN-tall fra 2009 viser at Brasil er det landet hvor nest flest kvinner steriliserer seg. Dominikanske Republikk er det eneste landet med flere. På slutten av 1990-tallet ble det lov å sterilisere seg i Brasil, dersom du enten har fått to barn eller er over 25 år. Marieete Da Conceicâo er 40 år, og steriliserte seg allerede da hun fylte 25 år. Da hadde hun fått fire barn i perioden fra hun var 16 til 24 år, nesten et annethvert år.

– Jeg har ikke angret på at jeg steriliserte meg. Jeg har nok av barn. Det hadde blitt for mange barn dersom jeg ikke hadde gjort det, sier hun. Hun ønsket egentlig å sterilisere seg allerede etter de to første barna kom, men møtte en ny mann etter dette og ønsket å få barn med ham også. Etter å ha fått de to siste barna, var hun helt sikker på hva hun måtte gjøre.

– Jeg valgte sterilisering fordi det da var helt sikkert at jeg ikke skulle bli gravid igjen. Det er jo litt usikkert med prevensjon, tror jeg. Jeg ville være helt sikker, sier hun. Marieete er ikke i tvil om at sterilisering er et kvinneanliggende.

– Jeg har inntrykk av at det er bare damer som steriliserer seg. Menn er veldig sjåvinistiske og det er en del sexisme i landet vårt. Det er noen menn som ikke er sikre på om de ønsker seg flere familier, og da kan de jo ikke sterilisere seg, sånn i tilfelle de skulle angre, sier hun.

Setter liv i fare

Endringen av loven slik at det ble tillatt med sterilisering, kan bli sett på som en slags seier for kvinnebevegelsen i Brasil, men fortsatt tyder mye på at det er det langt igjen før retten til selvbestemt abort er innen rekkevidde. Dette på tross av at landets president Dilma Roussuf uttalte før hun ble valgt at hun var for legalisering.

Organisasjonen Catholics for Choice jobber over hele verden for å endre inntrykket av at alle katolikker mener det samme i spørsmål om prevensjon og abort.

– Det er viktig å huske at meninger til medlemmene høyt oppe i kirkens hierarki, ikke nødvendigvis sammenfaller med meningene til den milliarden mennesker som er katolske verden over, sier talskvinne Jaquelin Nolly. Hun forteller at det har vært store uenigheter blant kirkens lærde om når et foster er et utviklet menneske, og det da er synd å fjerne det. Organisasjonen ser alvorlig på at Brasil fortsatt ikke tillater abort.

– Å velge å ta en abort er et tungt valg om du er katolikk eller ikke. Slik det er nå i Brasil, setter det katolske hierarkiet kvinners liv i fare og gjør en vanskelig beslutning enda vanskeligere, sier hun.


Dagsavisen

Divine silence in sin city

23 June 2012
Bente Rognan Gravklev

Nicholas Souza de Carvalho is four years old, and had his mother been able to decide for herself, he would not have been born. Like most kids at four, he is energetic, playing with his half-sister, 18-month-old Victoria Louise. They live in Rio de Janeiro’s largest favela, or shantytown, known as Rocinha or “Sin City,” where it is estimated that 250,000 people live. The children’s mother, 17-year-old Andressa Souza de Carvalho, hushes them and laughs nervously as she tries to put into words what it was like to have a child at 13 years of age.

“On the one hand, it’s fine, because when Nicholas gets older we can do things together, like going to a party, and be like siblings. It’s not so much age difference between us. On the other hand, it was tiring when he cried the whole time and made a fuss. I hated being a mother as a 13-year-old, but now I’m used to it,” she says. The father of Nicholas promised that he would stay, “Or at least not run away,” Andressa says, laughing.

Noivinhas

Because some men are reluctant to use condoms, it often happens that very young girls get pregnant in the favelas.

An important part of favela youth culture is Rio de Janeiro’s “Baile funk,” which refers to parties where young people meet and dance. By non-Brazilian standards, the music is quite sensual, with lyrics that are often about sex. The scene features young girls in their early teens, known as noivinhas, who are presented as easy sex objects. Andressa Souza de Carvalho was a noivinha.

Class Divisions

“What is happening in Brazil now is that we have relatively good economy, but we still have a low level of education on average and a very varied knowledge about contraception. The schools decide whether to provide sex education. If you do not understand your own body and what can happen if you have sex, so it goes without saying that it is easy to become pregnant,” says Leila Adesse.

Adesse has worked for decades with the reproductive rights organization AADS/IPAS Brazil to improve women’s knowledge about and rights to contraception.

Birth control—the knowledge about it and access to it—marks a class divide in Brazil, a country with one of the greatest disparities between rich and poor. There are still girls who, at a very young age, are mothers of more than three children, but they deviate from the trend in a country that is now experiencing a tremendous economic growth. In Brazil the birth rate has fallen dramatically over the last 50 years, and every third woman chooses sterilization, while it is estimated that every fifth woman under 40 has undergone at least one abortion during their lifetime. From six children per woman in the 1960s the birth rate is now down to 1.8, according to UN figures from 2011.This translates to 0.1 fewer children per woman than the average in Norway.

Denied Abortion

In Brazil, abortion is illegal unless the pregnancy is the result of a rape. Yet there are many who go to illegal clinics for an abortion. When she realized that she had become pregnant Andressa Souza de Carvalho consulted one of the many illegal clinics in Rio de Janeiro in order to have an abortion, but when her mother found out, her answer was a flat no. Her daughter Andressa would not have an abortion. The child’s father, who was then 39, promised to stay with Andressa and support her and the child. Now he is 43 years old and out of her life. He had already broken his promise and disappeared when Nicholas was born, leaving Andressa with the sole responsibility for their son. Andressa recalls that she was admitted to the hospital because of complications when she was eight months pregnant.

“The doctors told me that I could have had an abortion because the child was considered to be the result of rape due to my age,” she says.
But her mother refused to grant her permission. Andressa says that abortion is not only something that happens in the favelas where she’s from.

“Many women have abortions, but no one wants anyone to know about it,” she says.

Desperation

The Pesquisa Nacional de Aborto (PNA), a survey commissioned by the state, has found that there are over a million abortions in Brazil each year. This figure must be regarded as provisional, given that an accurate overview of all the illegal abortion clinics in the country is impossible. The consequences of legal abortion being almost unavailable in Brazil are fatal. Women seeking abortions are desperate. If they have the money, they can go to a private clinic or buy the abortion pill Cytotec. Both the pills and clinics are illegal, and news stories frequently appear in the Brazilian media of police storming abortion clinics. Subsequently, the women who are registered at these clinics are usually contacted by the police. One of the ways they can be punished is by being sent to do community service in an orphanage, in order to learn to be good mothers. For women who follow bad advice about abortion methods, however, their outcome is worse.

“They try to find ways to initiate the abortion on their own. Some women use drugs, tobacco, marijuana or rat poison. Some drink these substances, some insert them into the vagina. They do it out of a desperation to avoid the pregnancy. This happens everywhere in Brazil and the worst stories we hear are in the favelas,” says reproductive rights advocate Leila Adesse.

An abortion at a proper private clinic costs around $1,000, and these establishments perform abortions up to the 12th week of pregnancy. By comparison, an abortion at a low-cost clinic costs approximately $250, and these locations have virtually no limit to how late in pregnancy they will perform the abortion, says Adesse. According to a survey International Planned Parenthood Federation did in 2010, 5,000 women die from unsafe abortions in Brazil each year. Another 800,000 are hospitalized because of complications.

Excluded from the church

The media has reported several incidents in which Catholic bishops in Brazil have publicly condemned the use of contraception, abortion and sterilization. In 2009, Time World reported that a nine-year-old girl and her family were barred from the church by the Archbishop of Recife, Jose Cardoso Sobrinho. The little girl had become pregnant because her stepfather raped her, and she had an abortion. The archbishop said at the time:

“It is God’s law. They have taken an innocent life.”

Today the same attitude remains dominant among the Catholic leaders in Brazil.

“Legalizing abortion will not bring about anything positive. On the contrary, it makes the problem bigger. When it is legalized, the abortion numbers rise. It is important to avoid abortion entirely, since it takes a child’s life and makes the mother’s life difficult due to psychological after-effects,” says Lenise Garcia, a professor at the University of Brasilia and a member of the National Association for the Bishops of Brazil.

Slow Progress

Victoria Louise is Andressa’s second child, which she had with her current husband, a 35-year-old kitchen worker.

“I thank God that I only have two children,” she says. Only after she had Victoria Louise did she learn about the methods available for her to prevent pregnancy.

“All I knew before was what I had heard at home and on the street. And you get more information on the streets than at home,” she says. Andressa herself has four brothers and four sisters. Her mother also had four other children, but they died young. And the family continues to grow. One of her sisters is 16 years old and already pregnant with child number two. Andressa has missed a great deal of school since she became a mother, and is now trying to finish school. But it’s not that simple.

“Now I’m back at school, but the teachers are not always there, so I still miss a lot. Now that I really want to go to school it is difficult, but I continue to try. I want to be able to work and continue to be at home,” she says. Her goal is to finish school so she can get a job, preferably in a clothing store.

Cleanup

Cleanups happen a lot in the favelas of Rio de Janeiro. Before all eyes are turned towards the city for the World Cup or the Olympics, city authorities sweep away all the visible signs of poverty. In November 2011, state military forces took control of Andressa’s neighborhood of Rocinha, which before this had been ruled by drug lords. People still get shot in the street, and residents have seen elite military forces with machine guns outside their houses. In addition to its controversial clean-up process, Rocinha recently got a family clinic, UPA 24, where men and women can come and get information about contraception and undergo sterilization. Only a few men have undergone sterilization there so far. The newly opened clinic is clean and tidy and stands out from the other houses in the slums.

Resources, too late

“Those who come here are of all ages. Generally, women are already pregnant and they are going to hear about opportunities for sterilization after the birth,” says Priscila Araújo, head of the family planning clinic. She thinks there are cultural reasons behind why so many of the neighborhood women have large families. It stems from how young women’s mothers have lived If the mother has had many children, it is natural that her daughter will, also. Araújo also believes that lack of education is a big problem.

“Some parents do not want kids to learn about sex, because they think they are encouraged to have sex by learning about it,” she says. Having been at the clinic and learned about family planning, however, many people choose some form of contraception, but it seems that women are left with the responsibility to avoid pregnancy.

“Many women are pressured by their sexual partners not to use condoms,” says Araújo.

Given up the fight

Angela Freitas is a member of the Articulação Mulheres Brasileiras (AMB), which is a network of women activists and organizations working for women’s rights in Brazil. She has been an activist since 1979 and believes there is a difference between the ideal and reality in Brazil.

“The reality has nothing to do with what happens in politics. What happens in practice is that the priests [create circumstances in which women are bound to get] pregnant, which sends them off to the abortion clinic to terminate the pregnancy. It is hypocrisy. They act the opposite of what they say is right. The women, too. Just ask them: Most people would say they are against abortion, but they have an abortion anyway,” she says. Freitas herself has given up the fight for the right to abortion.

“I would be very happy if there had been an amendment before I die. Now I’m 63. I do not think it will happen,” she says. Religious leaders have great power in Brazil, according to Freitas. She believes the true power is distributed among religious leaders, politicians, diplomats and the media.

“The major publications respect them,” she says of religious leaders. In addition to the Catholic Church, the Evangelical Protestant churches have started to establish a good footing among the less affluent in Brazil.

“They attract people with little knowledge and access to information. They have televised church services during the day, and they have millions of viewers. If a politician speaks positively about abortion before an election, they have the power to ruin the election due to this,” says Freitas about religious leaders.

Sterilization

In order to not have to worry about pregnancy, many women in Brazil who choose to undergo sterilization as early as age 25, and UN figures from 2009 show that Brazil is the country with the second-highest rate of sterilization for women. The Dominican Republic is the only country with a higher rate. At the end of the 1990s Brazilian women were allowed to choose sterilization if they either had two children or were over the age of 25 . Marieete Da Conceicâo is 40 years old and chose to be sterilized when she turned 25. She had had four children in the period between 16 to 24, almost every other year.

“I have not regretted getting sterilized; I have plenty of children. I would have had even more children, if I had not done so,” she says. She really wanted to have the procedure after her first two children were born, but then Marieete met a new man and wanted to have children with him. After having the last two children, she was quite sure what she had to do.

“I chose sterilization because it meant it was absolutely certain that I would not get pregnant again. It’s a little uncertain with contraception, I think. I wanted to be sure,” she says. Marieete has no doubt that sterilization is a women’s affair.

“I have the impression that it is only women who get sterilized. Men are very chauvinistic and there is some sexism in our country. There are some men who are not sure if they want more families, and when they don’t get sterilized, just in case they change their minds,” she says.

Putting lives at risk

That the law was changed to allow sterilization can be seen as a kind of victory for the women’s movement in Brazil, but it still seems that it is the way to go before the right to abortion is within reach. This is despite the fact that the country’s president Dilma Roussuf stated before she was elected that she was for legalization.

The organization Catholics for Choice works worldwide to change the impression that all Catholics feel the same in matters of contraception and abortion.

“It is important to remember that the opinions of its members high up in the church hierarchy do not necessarily coincide with the opinions of the billion people who are Catholic world,” says spokeswoman Jacqueline Nolley Echegaray. She says that there have been major disagreements among church scholars about when a fetus can be considered a human being, and it is thus a sin to abort the pregnancy. The organization sees that there are serious consequences resulting from Brazil’s abortion ban.

“Choosing to have an abortion is a difficult choice whether you’re Catholic or not. The situation as it is now in Brazil with the influence of the Catholic hierarchy puts women’s lives in danger and makes a difficult decision even more difficult,” she says.

This article was originally published by Dagsavisen.

Catholics for Choice